Minun Mäntsäläni

Eilinen Mäntsälä on keisaria, kalaasia ja kulttuuria, kartanoiden ja kapinan historiaa, kyliä ja kouluja, rovasti Ehnroosin sivistysperintöä. Eilinen rakensi tämän päivän hyviä yhteyksiä, liikennereittejä, joille syntyi asumista ja elämistä. Eilinen ei katoa nykyisyyteen, vaan suuntaa myös huomista.

Minun Mäntsäläni on kohtaamisten kulttuurikunta, jonka joen varrelle on syntynyt elinvoimaisia kyläkeskittymiä. Useassa Mäntsälän kylässä on ollut aikanaan kartano, koti, jossa ovet ovat olleet avoimet kalaaseille. Kartano on nyt museo tai hotelli, jossa kohtaavat perhejuhlat ja yritysten kehittäjät. Kartano on oppimisympäristö, jossa kohtaavat luonto, koulutusalat sekä joulun taika. Kartano on kulttuuria ja eläviä kuvia vanhassa meijerissä. Elinvoima on edelleen läsnä. Minun Mäntsäläni on Keski-Uudenmaan voimistuvin kunta, jossa jokainen voi löytää vahvuutensa, uudistua ja tuntea olevansa tärkeä.

Minun Mäntsälässäni kylävoimainen sivistys on osa yhdessä tehtyä ja elettyä arkea. Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa taataan laadukas opetus ja rakennetaan osaamista monialaisesti yhdessä. Kunnantalo on yhteinen olohuone, jonka saranat ovat jatkuvalla rasituksella. Kasvatuskumppanuutta ja kuulumisia voi vaihtaa, kun käy kuuntelemassa musiikkiopiston järjestämää konserttia ja tutustuu paikallisten taiteilijoiden näyttelyyn. Seuratyö varmistaa ilon liikkua, harrastajateatterit ruokkivat luovuutta, lavoilla nähdään kuorokirjo. Yhdistykset kutsuvat leireilleen oppimaan ja tekemään yhdessä taidetta. Nuoret toimittavat omaa verkkolehteä, jota paikalliset yrittäjät kustantavat. Ilo, yhteinen yrittäminen ja talkootyö elävät minun Mäntsälässäni.

Minun Mäntsäläni on Keski-Uudenmaan kylävoimaisin kunta ja silti avoinna maailmalle. Kaukana on hyvä itsekin käydä nähdäkseen lähelle. Kotimatkalla askeleet ovat aina kevyet, sillä minun Mäntsäläni on paras paikka asua, elää ja olla. Mäntsälä on mielessäin ja osa minua. Olen löytänyt kotiin enkä halua enää asua missään muualla.

Mitä minä voin tehdä, saavuttaakseni minun Mäntsäläni? Haluan vahvistaa, uudistaa ja rakentaa Mäntsälästä viihtyisän, turvallisen ja hyvän paikan asua ja elää, tehdä työtä, harrastaa ja olla. Välitän yhteisestä kestävästä tulevaisuudestamme ja haluan osallistua kuntatalkoisiin. Kukaan ei tee ihmeitä yksinään, menestys on joukkuelaji.

Marjaana Manninen on opetusneuvos ja Mäntsälän Kokoomuksen kuntavaaliehdokas.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Keski-Uudenmaan Sinituuli-lehdessä marraskuussa 2020