Sote-haaste

Sote-uudistus toteutuessaan tuo tuleville valtuustoille haasteelliset ajat ympäri maan. Kunnilta ollaan siirtämässä tuloja valtiolle alentamalla kuntaveroa sekä pienentämällä valtionosuuksia. Yhteisöverojen tuotot pienenevät, kun valtio nappaa niistäkin osan. Kuntalaisia tämä ei helpota, sillä valtio huolehtii näiltäkin osin asiasta valtion verotuksen kiristyessä. Kuntavero määräytyy suunnitellun mukaisesti vuonna 2023 edellisen vuoden veroprosentin mukaan, ja jos tuo uudistus toteutuu, nähdään sen jälkeen mihin asettuu kuntaveroprosentti vuodesta 2024 alkaen.


Eipä tässä vielä kaikki. Kuinkahan käy kuntien omistamille tiloille ja tämän myötä myös palveluille? Käytössä nyt olevien sote ja pelastustoimen tilojen osalta vuokrasopimus saattaa päättyä vuonna 2025. Tähän kaikkeen liittyy aina siirtymävaiheen ongelmat. Otanpa Mäntsälästä pelastusasemaa koskevan esimerkin. Rakennusta on riivannut homeongelma jo vuosia. Laitoksen henkilökunta oireilee ja tilanne on todella haastava. Asemalle on osoitettu jopa kaavassa erinomainen paikka, mutta sote-rimpuilu on osaltaan jarruttanut hankkeen toteutumista. Päättäjät odottavat, että uusi organisaatio syntyy ja toteuttaa rakentamisen. Kärsijänä on tietysti henkilöstö. Tällaista kikkailua tapahtuu monella taholla.  


Aiemmin Mäntsälä ja Pornainen tuottivat sote-palvelut yhteistyössä edullisesti ja tehokkaasti. Tulevan soten seurauksena on mahdollista, että kunnilta, joiden sote-kustannukset ovat olleet matalat, lähtee enemmän rahoitusta kuin kuluja. Sanotaan, että ”rahoitukseen tulee mekanismeja, joilla tasoitetaan muutosta”. 


Saapa nähdä kuinka tässä vielä käy, ainakin tulevalla valtuustolla riittää pohdittavaa. Toivon olevani päättämässä näistäkin asioista.

Matti Virpiaro, pelastusylitarkastaja evp.,
varavaltuutettu, hyte-lautakunnan jäsen
Kokoomuksen ehdokas nro 63